blog 10/6/2011 6 Comments

Als ik in mijn GelukkigHB groepen rondkijk zie ik friemelende wiebelende kinderen die het liefst twee of meer dingen tegelijk doen en op alle manieren op een stoel willen zitten behalve de gangbare.  Van docenten hoor ik dit vaak terug als klacht omdat het zoveel onrust veroorzaakt in de klas.

De kinderen bewegen zoveel door hun fysieke gevoeligheid. Bewegen is ook een manier om geconcentreerd te kunnen blijven.

Tegen hoogbegaafde kinderen zeggen dat ze stil moeten zitten is zinloos. De meeste willen het best, maar houden het slechts korte tijd vol. Eén van de oplossingen  is de kinderen ‘friemeldingen’  geven. Het perfecte ‘friemelding’ moet echter klein zijn, er aantrekkelijk uit zien, geen lawaai maken en geen sterke cognitieve of uitdagende prikkel geven. Een elastiekje voldoet bv aan veel voorwaarden, maar het schiet ook lekker door de kamer of klas heen. Een armbandje friemelt goed, maar als het knapt heb je een leuke afleiding, voor iedereen. Rubik’s game doet het ook goed, maar vergt zoveel aandacht dat al het andere niet meer belangrijk is.

 De tangle is geschikt. Ik heb er een paar gekocht, in de groep gelegd en het was gelijk duidelijk dat ik er meer nodig had, voor iedereen één.  De kinderen die de tangle vast hadden, gingen rustig zitten en de concentratie was volop, zonder verder gewiebel en/of bijzondere aktiviteiten. Er zijn verschillende soorten tangles, met structuur, rubber, glad, zacht. Ik heb verschillende soorten aangeschaft zodat het zeker niet snel gaat vervelen. Ze staan centraal zodat iedereen er makkelijk bij kan.

De tangle is een prachtig hulpmiddeltje bij fysieke beweeglijheid van hoogbegaafde kinderen. Heel geschikt voor thuis, op school en in de GelukkigHB groep.

 

6 Responses to “Beweeglijkheid bij hoogbegaafde kinderen”

 1. juni 15th, 2011 at 16:12

  Lijkt me voor meer kinderen wel een goed middel om geconcentreerd te blijven. Bedankt voor de tip !

 2. unique-talentbegeleiding
  juni 16th, 2011 at 16:08

  Hele goede tip, dank je wel !

 3. Corina
  juli 10th, 2011 at 11:06

  Dank je wel voor de tip!

 4. Marieke
  juli 14th, 2011 at 11:31

  misschien moet ik er ook eentje voor mezelf aanschaffen… ;-)

 5. minjon
  september 6th, 2011 at 22:00

  ik ga ze ook bestellen.

  (ik weet na het lezen van dit blog ook gelijk waarom ik M liever niet op schoot heb, ze zit NOOIT stil… zucht) en ik zelf ook al niet.

 6. Sigrid Bergsma
  december 6th, 2011 at 17:14

  Mijn oudste zoon en ik vinden de tangle helemaal te gek.
  De jongste is er nog niet uit, terwijl hij erg beweeglijk is.

  groetjes

  Sigrid Bergsma

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>